Eğitimde Feda Edilecek
Tek Bir Fert Dahî Yoktur.
FİZYOTERAPİ
Uzay Terapi Unitemiz
Fizyoterapi Ünitemiz
Uzay Terapi Unitemiz
Fizyoterapi doğum öncesi, sırası ve sonrasında değişik nedenlere bağlı olarak gelişen fiziksel problemlere ve preoperatif, postoperatif komplikasyonlara sahip bireylere maksimum fiziksel, sosyal ve iletişimsel fonksiyonu kazandırmak amacıyla uygulanmaktadır.
Terapideki amacımız çocuklara var olan nöromotor kapasite ile gerçekleştirebileceği optimum fonksiyonu kazandırmaktır. Motor bozukluğun yarattığı sorunların günlük yaşamdaki olumsuz etkilerini en aza indirmek, çocuğun var olan kapasitesini korumak ve geliştirmek için aileye pozisyonlama ve egzersizleri öğretmekteyiz. Egzersizler çocuğun durumuna göre oyun aktiviteleri içinde veya günlük yaşam aktivitelerine dağıtılarak verilir. Böylece çocuğun egzersiz tedavisine uyumu artmış olur.
Fizyoterapi seanslarımız M.E.B tarafından hazırlanan Bedensel Engelli Destek Eğitim programı kapsamında yapılır.
Fizyoterpi Uyguladığımız Başlıca Yetersizlikler
1. Serebral Palsi (SP veya CP):
Gebelik süresinin başından yaklaşık 2 yaşın sonuna kadar gelişmekte olan beynin değişik nedenlerle zarar görmesi sonucu ortaya çıkan duygu, algı ve hareket bozukluğudur. Ortaya çıkan durumun ağırlığı, beynin zedelenme derecesine, hasarın yerine ve bireyin yaşına bağlıdır. Vücudun tamamını etkileyen şekli tetraparezi (kuadriparezi), daha çok bacakların etkilendiği şekli diparezi (dipleji), vücudun bir yarısının etkilenmesi hemiparezi, tek kol veya tek bacak etkilenmesi monoparezi olarak adlandırılır.
2. Merkezi sinir sistemini etkileyen dejeneratif, metabolik ve genetik kökenli hastalıklar:
Motor gelişim geriliğine bağlı hareket ve fonksiyon kayıplarına yol açar. Down sendromu, Joubert sendormu, Rett sendromu, Prader-Willi sendromu, Williams sendromu örnek durumlardan bazılarıdır.
3. Mental Motor Retardasyon (Mental Motor Gerilik):
Zekâ, duygu ve motor bozuklukların çeşitli oranlarda bir arada görüldüğü durumu ifade eden genel bir başlıktır.
4. Doğuştan kol felci (Brakial Pleksus Yaralanması):
Doğum sırasında kola giden sinirlerin zedelenmesine bağlı olarak ortaya çıkan, hareket ve duyguyu etkileyen felç durumudur. Tek taraflıdır ve etkilenen kolda tamamen bir felç durumu olabileceği gibi ağırlıklı olarak elde ya da omuz çevresindeki kasların zayıflığı ile de seyredebilir.
5. Omurilik kapanma defektleri (Spina Bifida-Meningomyelosel):
Omuriliğin ve omurilik sıvısının dışarıya doğru kese şeklinde fıtıklaştığı ve bacaklarda tek ya da çift taraflı değişen derecelerde felçlere neden olan bir hastalıktır. Bazı bireylerde beyin omurilik sıvısının dolaşımının beyin içinde kapalı kalması sonucu beyinde birikmesi ve buna bağlı başın büyüdüğü (hidrosefali) görülebilir.
6. Doğuştan kas hastalıkları:
İskelet kaslarının yapısındaki bozulma ve buna bağlı ilerleyici kas güçsüzlüğü ile seyreden, doğumdan itibaren ortaya çıkan durumlardır. Kas güçsüzlüğünün yanı sıra eklem sertlikleri, şekil bozuklukları ve ilerleyici sakatlık meydana gelebilir.
7. Travma nedenli merkezi sinir sistemi yaralanmaları:
Çoğunlukla trafik kazası, yüksekten düşme, ateşli silah yaralanmaları gibi kazalar sonucunda oluşmakta ve sinir sisteminde geçici ya da kalıcı engele neden olmaktadır.
8. Süreğen hastalıklardan kaynaklanan motor gelişim gerilikleri:
Doğuştan ya da sonradan oluşabilen, yaşam boyu devam eden ve/veya ilerleyici, ince ve kaba motor gelişim becerilerinde yetersizlik ortaya çıkan durumları tanımlar (epilepsi, osteogenesis imperfekta gibi).
Uygun bir rehabilitasyon programı için amaçlar
1-Vücut kontrolünün artırılması
2-Kasların güçlendirilmesi ve dengenin sağlanması
3-Hareketliğin artırılması
4- Eklemlerde ve kemiklerde gelişebilecek ikincil şekil bozukluklarının önlenmesi
5- Günlük aktiviteler için gerekli olan becerilerin ve yardımcı cihaz ve onun kullanımının çocuğa öğretilmesi
6- Sosyal iletişim faaliyetlerinin düzenlenmesidir.
7- Aile eğitimi
Bu amaçlar doğrultusunda, ailenin aktif katılımını ön planda tutarak; yanlış uygulanan bir ev programının sonuçlarının neler olabileceği konusunda bilgilendirmekteyiz.
Aileyi doğru uygulanan tekniğin önemi konusunda bilgilendirmekte ve gerekli yerlere yönlendirme yapmaktayız.
Çocuğun günlük yaşam aktivitelerinde, okulda ve sosyal hayatta bağımsızlık kazanması göz önünde bulundurularak rehabilitasyon programını her çocuğa özel, onun sorunlarına uygun olarak düzenlemekteyiz.